Hangersley, Ringwood

First time on the market in 25 years, the Spinney sits on the western edge of the National Park and is within the conservation area know as the New Forest Western Escarpment on approximately one acre of grounds. 

Every inch of the infrastructure has been meticulously restored and the cottage exudes charm with thick oak beams and cob walls. Extended sections blend seamlessly with the original mid-18th century core of the property and lattice windows frame views of the substantial gardens. 

The dual aspect kitchen/breakfast room displays soft edges, exposed beams, and a vast space for family dining. The bespoke kitchen was hand-built by the locally renowned carpenter David Hutchings and has been kept traditional in its design. With vaulted ceilings and skylights, this room enjoys an abundance of natural light and views over the gardens. Integrated appliances include a dishwasher, Smeg oven, fridge/freezer, and two stove AGA. Feature pine wood doors lead into the walk-in pantry, bespoke fitted laundry room, with a butler sink, and the boot room, which provides access to the rear garden.

In the dining room eyes are drawn to a deep-set inglenook fireplace, with inset log burner. This room has a dual aspect with bespoke fitted pine shutters. From here there is access into the ‘L’ shaped loggia/garden room, with two sets of parliament hinged doors that open out to the adjoining patio area and gardens beyond.

Moving into the original section of the house, and accessed from the entrance hallway, is the dual aspect sitting room, where an inviting inglenook fireplace with log burner warms this generously proportioned room. The historical features transport you back in time, with the most charming piece being the original entrance door, which leads through to the rear porch and gardens.

The games room offers a versatile space, there is access from here into the vaulted office area, which completes the ground floor accommodation and provides access to a shower room.

On the first floor, there is ample ceiling height, with some sections being vaulted and allowing all five bedrooms to be spacious and light. The master bedroom looks over both the front and rear gardens and is serviced by a fitted, walk-in dressing room and en-suite shower room, with a Victorian suite and clawfoot cast iron bath. 

An internal hallway off the west wing of the property leads to a hidden secondary staircase, which descends into the sitting room, the result of which creates the option to section off the property for extended family, with separate access points.

The rear garden displays manicured lawns with a selection of trees, shrubs and flower beds carved along the borders. A patio adjoins the property, creating an ideal space for outdoor entertaining. 

There are several outbuildings that service the grounds, some of which include a large work shed with a car inspection pit, wood store, gym and tree house. The sectioned off vegetable garden includes four raised vegetable beds made of weatherproof, corrugated iron.

The barn is fitted with a wood burner augmented by electric heaters. Unique and quirky, the building is built mainly from reclaimed materials. There are office, a games room, a fully equipped kitchen, a shower room, and an open-plan seating area.

To the outside, there is a large, covered veranda leading onto a decked area, which is screened from the rest of the garden and cottage. The decking area is made from recycled wood and there is a traditional BBQ. 

Hangersley, Ringwood Guide Price £2,250,000

WOOLLEY & WALLIS 01425 482380 | www.w-w.co.uk

Leave a Reply